Teatteri Uittokallio

Kesä 2022: Summassa vaan Amerikkaan!

Teatteri Uittokallion lavalla nähdään kesällä 2022 räväkkä musiikkinäytelmä, jossa sukelletaan Karstulan paikallishistoriaan ja karstusten Amerikkaan muuttoon 1900-luvun alussa.

Amerikan kutsun kuulevat myös Eetu, Matti ja Vihtori, kolme kaverusta kylältä. Yhtä kiehtoo suuri seikkailu, toinen haluaa pakoon kiukkuista akkaansa ja kolmas lähtee tienaamaan rahoja, joilla maksaa kotitalonsa velat. Kaverukset päätyvät raskaisiin kaivos- ja metsätöihin, joihin kevennystä tuovat kosteat, musiikin täytteiset ravintolaillat suomalaisten pitämässä guesthousessa. Samaan aikaan kotikylällä kaivataan tietoa lähteneistä ja odotetaan amerikankirjeitä postikonttorissa.

Huumoria ja dramaattisia käänteitä sisältävän musiikkinäytelmän tapahtumat sijoittuvat aikaan, jolloin Euroopassa riehui sota ja Suomi oli itsenäistymässä tsaarin vallan alta. Samaan aikaan Amerikassa vahvistui työväenliike, jonka toimintaan myös amerikansuomalaiset kutsuttiin mukaan. Myös naisasialiike nosti päätään. Matkaan lähteneiden kaverusten vastapainona näytelmässä nähdään myös vahvoja naishahmoja.

Näytelmän musiikista vastaa työryhmä ja esityksen aikana kuullaan niin Hiski Salomaan sävellyksiä, vanhaa kotimaista kansanmusiikkia kuin vanhoja klassikoita “Amerikan meiningillä” sekä Helge Nylanderin säveltämää ja sanoittamaa uutta musiikkia.

Käsikirjoitus: Olli Möttönen ja Erkki Heikkilä
Ohjaus: Tero Heinämäki
Näyttelijät: Sami Leppänen, Jan-Markus Nyman, Alina Chornobil, Eija Kuusinen, Kristiina Autio, Helge Nylander, Olli Möttönen, Erkki Heikkilä, Janne Siiskonen, Pirjo Viitasalo, Maarit Nylander, Iiris Lavu, Violetta Chornobil

Esityksen kesto: Noin 2 tuntia, sisältää väliajan.

Liput: 20 €. Lipunmyynti verkossa loppuu tunti ennen esityksen alkua. Lippuja myynnissä myös ovella.
Ryhmälippu: 15 € / lippu, vähintään 20 hengen ryhmille.

Osta liput verkkokaupasta tai varaa kiminki.ns@gmail.com

Näytelmää esitettiin Uittokalliolla ensimmäisen kerran vuosina 1991 ja 1992. Ensimmäisen esityskerran tunnelmiin ja näytelmän taustoihin pääset tutustumaan täällä.

Valittuihin tunnelmapaloihin näytelmästä pääset tutustumaan kuvagalleriassa.


Menneet näytelmät

Pirtua, pulaa ja muiluttajia 2017

Keväällä 2017 sai ensi-illan näytelmä Pirtua, pulaa ja muiluttajia. Näytelmä oli vahvaa paikallishistoriaa, kertoen kesän 1930 dramaattisista tapahtumista Karstulassa.

Näytelmän käsikirjoitus oli seuran puheenjohtajan Olli Möttösen käsialaa ja ohjaajana toimi Kirsi Sulonen Jyväskylästä. Näyttelijät löytyivät niin omalta kylältä kuin muualta lähiseudulta.

Juice ja Topi talolla ja taivaassa 2019

Seuraavaksi ensi-illan sai musiikkinäytelmä Juice ja Topi talolla ja taivaassa ja se käsitteli seuran omaa historiaa. Molemmat edesmenneet legendat vierailivat 80-luvulla Uittokalliolla.

Näytelmän ohjasi Jyrki Kemppainen Viitasaarelta ja runomuotoon kirjoitetusta käsikirjoituksesta vastasi Olli Möttönen, myös näyttelijäkaarti oli osin tuttuja jo edellisestä näytelmästä, mutta saatiin lavalle myös jonkin verran uutta verta.

Liian paksu perhoseksi, PERUTTU

Koronan takia jäi keväällä ja syksyllä 2020 esittämättä valmiiksi harjoiteltu Sisko Istanmäen romaaniin perustuva useassa teatterissa menestystä niittänyt Liian paksu perhoseksi.

Näytelmän ohjasi esityskuntoon seuran oma puuhamies Helge Nylander. Tälläkin kertaa edellisistä näytelmistä tuttujen näyttelijöiden vahvistukseksi saatiin uutta verta.


Vierailevia esityksiä

Myös monia vierailevia esityksiä on saatu nähdä Uittokallion näyttämöllä, niin sisätiloissa kuin uudella ulkolavalla.

Esimerkiksi 2021 kesäkuussa Teatteri Eurooppa Neljä vieraili Uittokalliolla ja heidän Topi Sorsakoskesta kertova musiikkinäytelmä Kohtalon Tango sai paikan henkeen sopivasti ensi-esityksensä uudella ulkolavalla.